חיוך יפה ושיניים בריאות הם לא רק עניין של מראה חיצוני, אלא גם גורם משמעותי לחיזוק ולשיפור הביטחון העצמי, הבריאות הכללית ואף גם ליכולת תפקוד נאותה בדיבור, לעיסה ואכילה. עם זאת, בעיות כגון אובדן שיניים, נשירת שיניים, או רקמות פגועות הן תופעה נפוצה הפוגעת באיכות החיים. בזכות התקדמות בטכניקות רפואיות מתקדמות, כיום ניתן לשקם מצבים אלה באמצעות השתלות שיניים המחקות את השיניים הטבעיות. השתלות שיניים הן בבחינת פתרון קבוע, טבעי וארוך טווח המשחזר את המבנה והתפקוד של השיניים החסרות תוך שמירה על בריאות הפה.
תהליך השתלת שיניים
שתל דנטלי הוא סוג של בורג עשוי טיטניום המהווה תחליף לשורש השן הטבעי והמושתל בהרדמה מקומית באזור מחוסר שיניים בלסת. בשיטה המסורתית, יש להמתין 3-8 חודשים לקליטת השתל עם תותבת נשלפת ורק לאחר מכן להתחיל בתהליך בניית הגשר, שאורכת כחודש נוסף. כיום, בזכות טכנולוגיה מתקדמת, ניתן במקרים רבים להתקין שתלים מיד בתום העקירות ולהשתמש בשתלים דנטליים שהותקנו לתמיכה של הגשר הזמני. בשיטה זו לרוב נעזרים ב-6 עד 10 שתלים לשיקום לסת שלמה מחוסרת שיניים. בניית הכתרים הקבועים מתבצעת כשלושה עד ששה חודשים מתחילת התהליך, ללא אי הנעימות הכרוכה בהרכבת התותבת הנשלפת. כך תוכלו להחזיר לעצמכם את החיוך במספר מועט של פגישות, בזמן הקצר ביותר ובאי נוחות מינימלית.
מה הסיכוי שהשתלת השיניים תצליח?
ככלל, אחוזי ההצלחה של השתלות שיניים הם גבוהים למדי, ועומדים על מעל כ-90 אחוזי הצלחה. אך כמובן שלכל כלל יש יוצא מן הכלל, וישנם חריגים.
הסיבוכים האפשריים בניתוח השתלת שיניים נובעים, לרוב, משני גורמים שונים. הגורם הראשון הוא המטופל עצמו ומצבו הרפואי, והגורם השני הוא הרופא המטפל.
חשוב לזכור, כי הגוף עצמו אינו דוחה את השתלים דנטליים. למעשה, הטיטניום הוא חברה הטוב של העצם ודי להיזכר בדרך שעשה הטיטניום מהתחום האורתופדי לרפואת השיניים. לא רבים יודעים, אך השתלים הדנטליים נולדו באורתופדיה בשנת 1969. מי שהגה את השתלים היה אורתופד שהבין כי ככל שהשימוש בטיטניום לצורך קיבוע עצמות מצליח, מדוע שלא יצליח גם לטובת שיקום השיניים?
סיבוכים אפשריים בהשתלת שיניים – מצבו הרפואי של המטופל
במרבית המקרים הסימן לכך שיש סיבוכים בהשתלת שתלים דנטליים, הוא הכאב. כאב מתמשך מעבר לסביר, יותר משבוע לאחר ההשתלה, הוא איתות לכך שישנה בעיה. גם נטילת אנטיביוטיקה פעם אחר פעם, לאחר ניתוח ההשתלה, מעידה שייתכן שיש זיהום כלשהו.
גם בהמשך הדרך, בחודשים ובשנים שלאחר ההשתלה, הכאב מתריע, בנוסף לדימום או דלקת באזור ההשתלה. נציין, כי לא בכל מקרה של דימום, דלקת או זיהום יוצאו השתלים. אך ישנה חשיבות להגעה לבדיקה אצל הרופא המטפל בהקדם. לעיתים, ניקוי אבנית ושטיפות פה יסייעו לפתור את הבעיה.
מצבו הרפואי של המטופל הוא גורם שיכול להכשיל או לפגוע בסיכויי הצלחת ההשתלה, מצב בריאותו והתרופות שהוא נוטל.
- מצבים סיסטמיים של המטופל – מדובר על מחלות סיסטמיות שמונעות ביצוע של השתלות, או בכלל כל הליך כירורגי שהוא. לדוגמא, אנשים לאחר אירוע לבבי או בסמיכות להקרנות ולטיפולים כימותרפיים, כלל לא יכולים לעבור ניתוח השתלת שיניים או טיפולים במסגרת מרפאתית. כלומר, ישנם מי שכלל אינם מתאימים להשתלה, לפחות באותה נקודת זמן.
- נטילת תרופות – ישנן תרופות שמתערבות בבנייה והרס של העצם ועל כן עלולות לפגוע בסיכויי ההשתלה. למשל, אנשים שסובלים מאוסטאופורוזיס מקבלים טיפול שנוגד או מסכן למעשה את האפשרות להתקנת השתלים. במקרה זה אחד הסיבוכים האפשריים הוא סיכוי לנמק בלסת. לכן, מלכתחילה מטופלים אלו לא יעברו השתלת שיניים. גם מי שסובל מסוכרת לא מאוזנת, הרופא ימנע מהתקנת שתלים מלכתחילה בשל חשש לנמק.
אך מה לגבי מי שאינו נוטל תרופות ומצבו הבריאותי טוב ומאוזן, אך השתלת השיניים לא הצליחה? לא תמיד ניתן להניח את האצבע על הסיבה שבגינה השתל לא נקלט. בחלק מהמקרים הכישלון נובע מבעיה מטבולית, במקרים אחרים בגלל זיהום, אך בדרך כלל, אם הכל הותקן כראוי, אחוזי ההצלחה הם גבוהים מאוד.
טעויות נפוצות בניתוח השתלת שיניים
יש מקרים של כישלון בהשתלת שיניים שאינו נוגע כלל למטופל, אלא בהחלטות טיפוליות של הרופא המטפל.
נפח עצם – שתלים דנטליים יש להתקין כאשר יש נפח של עצם מסביב, ללא נפח זה, גם אם השתל ייקלט בשלב הראשוני, הרי שבהמשך תתפתח דלקת והדבר עשוי להוביל לכישלון של ההשתלה. לפעמים בגלל מחסור בעצם תתפתח דלקת פריאימפלנטיטיס (דלקת סביב השתל).
חוסר מיומנות של הרופא המטפל – ניתוח של התקנת שתלים ושיניים מצריך מיומנות וניסיון רב. חוסר ניסיון או ידע של הרופא המטפל, עלול להוביל לטעויות בניתוח. למשל לפריצת העצם שלא במתכוון, במיקום שגוי של השתל, או בהתקנת מספר קטן או גדול מדי של שתלים.
כאשר הרופא שמתקין את השתלים הוא בעל ניסיון והגינות, ולא מי שמחפש קיצורי דרך או הוזלת עלויות למטופל, הדבר מצמצם את הסיכוי לכישלון בהשתלה. בחיפוש אחר רופא לניתוח השתלת שיניים חשוב מאוד לקחת בחשבון את המקצועיות, ההגינות והניסיון של הרופא המטפל, כך שבמידה ויש צורך לבצע גם השתלת עצם, הדבר אכן יתבצע.
מספר השתלים הדנטליים – מספר השתלים מהווה סיבה יחסית נפוצה לכישלון של השתלת שיניים. פעמים רבות הן המטופל והן הרופא שמלווה אותו, מחליטים על התקנת מספר קטן של שתלים, למשל 4 שתלים במקום 8, במטרה לחסוך כסף. מדובר בטעות חמורה שתוביל לאי הצלחה של התהליך, כזו שגם עלולה לגרום לנזק לפה. חלל הפה הוא מנגנון שעובד קשה. בעת לעיסה הכוחות שמופעלים הם אדירים, ומשכך יש צורך במספר שתלים מתאים שידע לשאת את העומס הזה. כאשר מושתל מספר קטן של שתלים, הם פשוט לא יצליחו לעמוד בעומס הזה לאורך זמן, כך שהעמסת יתר היא זו שתוביל בסופו של דבר לכישלון ההשתלה. מכאן, שהחיסכון במספר השתלים יכול להיות למעשה בכייה כלכלית, שכן בסופו של יום המטופל נשאר בלי שתלים, בלי שיקום וגם יצטרך לעבור את ההליך מחדש, ולא תמיד ניתן לעשות כן. לפעמים הנזקים הם עד כדי כך נרחבים שלא ניתן לבצע השתלה מחדש.
המסקנה המתבקשת כאן היא, שמי ששוקל לעבור ניתוח של השתלת שיניים, עליו לחשוב על הטווח הארוך ולא רק על הטווח הקצר, ולא לנסות לחסוך בעלויות.
כאן נכנסת למשוואה גם החשיבות בבחירת רופא הגון לביצוע הניתוח. רופא שתוכל לסמוך עליו שיקבע תוכנית טיפולית מתאימה ומקצועית.
השלב הכירורגי והשלב המשקם בשתלים דנטליים
השתלת שניים כוללת שני שלבים עיקריים – השלב הכירורגי (השלב הראשון של הניתוח וההחלמה לאחריו) השלב המשקם (השלב שבו המטופל חוזר לתפקוד מלא).
למען האמת, בשלב הכירורגי של השתלות שיניים, כמעט כל השתלים ייקלטו בפה של המטופל, אפילו כאשר ההתקנה הייתה לא נכונה מכל סיבה שהיא. לעומת זאת, בשלב הבא, השלב המשקם, כלומר כאשר המטופל חוזר לתפקוד, לרוב אז מתחילות הבעיות.
אך מה בכל זאת יכול לגרום לכישלון כירורגי? כאן, גורמים כמו זיהומים הם לרוב אלו שיובילו לכך, או כאשר הניתוח התבצע בצורה לא תקינה באופן קיצוני.
כישלון בשלב השיקומי יכול לנבוע מגורמים שונים ורבים: מחסור בעצם (ללא השתלת עצם), מיעוט שתלים (העמסת יתר של השתלים) וגורמים נוספים.
לצערנו, אין 100 אחוז, ולפעמים, גם אם הכל בוצע כראוי, על ידי רופא מיומן ובעל ניסיון, יש מקרים (חריגים ונדירים) שבהם ההשתלה נכשלת מסיבה לא ידועה.
עדיף כישלון מפואר? כך נגדיל את סיכויי ההצלחה של ניתוח השתלת שיניים
בכל מקרה, גם במידה שההשתלה עברה בצורה תקינה וגם אם לאו, ישנה חשיבות לביקורת תדירה אצל הרופא המטפל אחת לחצי שנה.
במסגרת הביקורת יבוצע ניקוי אבנית, גם באזור ההשתלה. חיידקים יכולים לשגשג בכל סביבה שהיא, גם מסביב לשתלים וגם מסביב לשיניים ולכן היגיינה היא דבר חשוב מאוד שחובה להקפיד עליה.
כאשר המטופל אינו מצחצח שיניים כראוי, אינו מסיר אבנית או מקפיד על היגיינת הפה, גדל הסיכוי להתפתחות זיהומים בפה. גם הרגלים רעים, כמו חריקת שיניים, הידוק שיניים או עישון, מגבירים את סיכויים לבעיות סביב השיניים וגם סביב השתלים.
מהן היתרונות של השתלת שיניים?
השתלת שיניים משחזרת את המבנה והתפקוד של השיניים החסרות, משפרת את הביטחון העצמי, הבריאות הכללית, ויכולת התפקוד בדיבור, לעיסה ואכילה. השתלות שיניים מספקות פתרון קבוע, טבעי וארוך טווח לשיניים החסרות.
מהו תהליך השתלת שיניים?
תהליך השתלת שיניים כולל החדרת שתל דנטלי עשוי טיטניום כתחליף לשורש השן הטבעי, באזור מחוסר שיניים בלסת. לאחר קליטת השתל, בונים גשר זמני, ולאחר מכן מבצעים בניית כתרים קבועים בתוך 3-6 חודשים מתחילת התהליך.
מהם אחוזי ההצלחה של השתלת שיניים?
אחוזי ההצלחה של השתלות שיניים הם מעל 90%, אך עשויים להיות סיבוכים וחריגים בהתאם למצבו הרפואי של המטופל ולהתנהלות הרופא המטפל.
מהם הסיבוכים האפשריים כתוצאה ממצבו הרפואי של המטופל?
סיבוכים אפשריים כוללים כאב מתמשך, זיהומים, דלקות ודימום. מצבים רפואיים כמו מחלות סיסטמיות, נטילת תרופות מסוימות (כגון אוסטאופורוזיס או סוכרת לא מאוזנת), עשויים לפגוע בסיכויי הצלחת ההשתלה.
מהם הסיבוכים האפשריים כתוצאה מטעויות בטיפול הרפואי?
טעויות רפואיות עשויות לכלול התקנת שתלים במיקום שגוי, נפח עצם לא מספק, או התקנת מספר קטן או גדול מדי של שתלים. חשוב לבחור ברופא בעל ניסיון ומיומנות כדי למנוע טעויות כאלה.
מהן הדרכים להגדיל את סיכויי ההצלחה של ניתוח השתלת שיניים?
כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה, יש להקפיד על ביקורת תדירה אצל הרופא, ניקוי אבנית ושמירה על היגיינת פה. הרגלים רעים כמו חריקת שיניים, הידוק שיניים או עישון מגבירים את הסיכוי לסיבוכים ויש להימנע מהם.
מהי החשיבות של ביקורת תדירה לאחר השתלת שיניים?
ביקורת תדירה מאפשרת לרופא לבדוק את מצב השתלים, לנקות אבנית ולזהות סיבוכים מוקדם. שמירה על היגיינת פה היא קריטית להצלחת ההשתלה לטווח הארוך.
ניתוח השתלת שיניים ע"י ד"ר זאב מץ
ד"ר זאב מץ הוא בעל ידע וניסיון רב שנים בתחום המאתגר של שיקום הפה ובמתן פתרונות אסתטיים גם במקרים המורכבים ביותר.
במרפאתו מתבצעות השתלות שיניים, על ידי רופאים בעלי ניסיון והיכרות מעמיקה עם הפיתוחים החדשניים ביותר, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ובחומרים האיכותיים ביותר.
עד כה, עברו מטופלים רבים במרפאה ניתוח מוצלח ושיקום איכותי שהובילו להצלחה של ההשתלה, כזו המחזיקה מעמד גם עשרות שנים לאחר שהתבצעה.
אל תחכו עוד! צרו קשר עכשיו לייעוץ ראשוני עם ד"ר זאב מץ וקבלו את הטיפול המקצועי והמסור ביותר להשתלת שיניים. חייגו עכשיו ותתחילו את המסע לחיוך המושלם שלכם!